Avagy mi dolgom nekem a teremtéssel és az evolúcióval?

Némelyek számára az evolúció annyira természetes, hogy meglepődnek azon, hogy egyes kutatók, egyszerű emberek, vagy éppen ez a magazin is más álláspontot képvisel.
Mások neveltetésüknél fogva Bibliahívő emberek, de nem ásták bele magukat a tudományos világ eredményeibe. Hitük inkább dogmaszerű ragaszkodás, és nem mernek rágondolni sem, hogy próbára tegyék a Biblia igazságát.

És vannak, akik keresik a kettő közös nevezőjét.

Egy dologban azonban legtöbben hasonlóan viselkedünk: kerüljük a konfrontációt. Pedig életbevágóan fontos kérdés, hogy merjük-e hitünket és meggyőződésünket mérlegre tenni. Csak annak a meggyőződésnek van megtartó ereje, ami kiállja a megkérdőjelezés és az őszinte vizsgálat próbáját. Mindig azok vitték előre a világot, akik kíváncsian kutattak, bátrak voltak mérlegre tenni nézeteiket, és személyes meggyőződésükben úgy megerősödtek, hogy készek voltak amellett kiállni – akár koruk fősodorbeli kommunikációjával szemben is.
Ehhez a kíváncsi kutatáshoz kínál segédanyagot a Creation Magazin azoknak, akik vállalják a kihívást.

De mi a helyzet az átlagosan képzett, egyszerű emberekkel?

Hiszen többségünk nem biológus vagy történész. Akkor mégis miért kellene foglalkoznunk az evolúcióval?

Mert az evolúció több, mint biológia. Egy egész eszmerendszer épül köré

Mert az evolúció több, mint biológia. Egy egész eszmerendszer épül köré, és ez alapvetően meghatározza egész életünket, gondolkodásmódunkat és társadalmi berendezkedésünket is.
Az ősrobbanás és más kapcsolódó témák együttvéve sokak Isten-képét jelentősen meghatározzák, mondván, ha minden, ami ma létezik – úgymond – magától ki tudott alakulni, akkor lehet, hogy nincs is Isten. És ez a mondat nagyon messzire mutat.

Ha nincs Isten, akitől kaptuk az életet, akkor nincs is azt kinek visszaadni. Ha nem kell majd megállnunk Isten ítélőszéke előtt, akkor nincs is miért ragaszkodnunk az egyenes úthoz. Ha a Biblia első mondata (ami azt állítja, hogy Isten teremtette a mennyet és a földet) nem igaz, akkor nem igaz a többi sem, és akkor ne is szabjuk hozzá társadalmaink erkölcsi mércéjét. Innentől kezdve érthetővé és elfogadhatóvá válnak olyan liberális viselkedésformák és jogszabályok, amik egyre népszerűbbek, mások szerint azonban alapjaiban ássák alá az erős nemzetek és nemzedékek életét és jövőjét. Ha nincs Isten, akkor nincs legfelsőbb tekintély. Mindez egyre kaotikusabb állapot felé sodorja a világot. Kinek van tehát igaza? Erre mindenkinek a szívében kell megtalálnia a választ.

De ha az evolúció tudományosan igazolt tény, akkor mi értelme van még a teremtéssel és a Bibliával foglalkozni?

Még mindig sokan vannak, akik tényleg úgy tudják, hogy az ősrobbanás és az evolúciós fejlődéstan tudományosan igazolt. Ezt sugallja a fősodorbeli média, a természetfilmek, a könyvek és a mesék is. Mindennapi szóhasználatunkba is beépültek az ezt kommunikáló kifejezések, és mára teljesen természetessé vált, hogy az élőlények „kialakultak”. De ettől még ez nem igazolt tudományos álláspont.

Mi dolgunk hát a teremtéssel és az evolúcióval?

Isten teremtett és Ő tart fenn mindent!
Ez a szemlélet hassa át a hétköznapokat

Sokkal többet kell róluk megtudnunk és megértenünk, hogy ezáltal megalapozott álláspontot tudjunk kialakítani. Szilárd hit és meggyőződés ugyanis csak így épülhet bennünk.

Legyen természetes, hogy Isten teremtett és Ő tart fenn mindent! Ez a szemlélet hassa át a hétköznapokat, a hivatalos közléseket, a tudományos munkát, a minőségi filmeket és a hitéletet!
Készítsük hát ezt az utat!

 

FICSOR DONÁT

A magyar Creation Magazin főszerkesztője, az Örömhír Alapítvány elnöke. Építész, közéleti szereplő, évtizedek óta a keresztény nemzeti gondolkodás aktív munkálója. Feleségével, Barbarával, és négy gyermekükkel Magyarország szívében, Orgoványon él.

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás

A hírlevél feliratkozási lehetőség weboldalunkon az alábbi gombra kattintva kényelmesen elérhető.HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS OLDAL

Sikeres feliratkozás.

Pin It on Pinterest

Share This