Ezt a cikket az angol Creation 41(3) számából fordítottuk.
Hasonló cikkekért rendelj a magazinokból!

Bent maradt a tojás a stresszes tojóban

Kínában találtak egy részlegesen fennmaradt megkövesedett madarat toll-lenyomattal, 110 millió évesre becsült üledékben. Lenyűgöző, hogy ennek az Enantiornithes1 csoportba tartozó madárnak még tojásmaradványokat is találtak a testüregében! Ez az első ilyen ismert példa a fosszilis leletek között. A madarat Avimaia schweitzerae („Schweitzer anyamadara”) névre keresztelték dr. Mary Schweitzer kutató tiszteletére, aki úttörő munkát végzett a kövületekben található lágyrész-leletek kutatásában.

„Deformáltsága ellenére a tojás kiváló állapotú. Még a tojáshéj olyan részei is jó állapotban maradtak, amiket ritkán láthatunk a kövületekben: például a tojás membránja és a kutikula, amelyek többnyire fehérjékből és más szerves anyagokból állnak.”

Ez a tojáshéj két rétegből áll, ami azt jelzi, hogy a tojás túl hosszú ideig volt a hasüregben

A kétdimenziósan konzerválódott tojásrétegek száma négy és hat között volt a keresztmetszet alapján, ami rendellenes kettős rétegre utal. A kutatást vezető dr. Alida Bailleul kifejtette: „Ennek a tojónak a reproduktív rendszere rendellenesen működött. Az egészséges madártojások esetében található egyrétegű héj helyett ez a tojáshéj két rétegből áll, ami azt jelzi, hogy a tojás túl hosszú ideig volt a hasüregben. Ez az állapot gyakran előfordul a madaraknál, mégpedig stressz okozza. A le nem rakott tojást ilyenkor egy második tojáshéj vonja be – vagy néha még több is.”

A traumatikus élményt okozhatta a mintegy 4500 évvel ezelőtti Noé-korabeli özönvíz – valószínűleg ez a magyarázata a második tojáshéj kialakulásának. Az ásványi anyagokban gazdag üledékben történő gyors betemetődéshez szükséges körülményeket is az özönvíz eredményezhette, amelyek hozzájárultak mind a tojás, mind a tojó kövületként való megmaradásához.

1 egy kihalt fajcsoport, „fordított madár” névvel is utalnak rájuk

Angol forrás: Creation 41(3)

Fordította: Hárs Anikó

Lektorálták: Sebestyénné Preska Ágnes és dr. Hecker Kristóf

Hivatkozások és megjegyzések

Bailleul, A. and 7 others, An Early Cretaceous enantiornithine (Aves) preserving an unlaid egg and probable medullary bone, Nature Communications 10:1275, 2019.
Bell, V., Ancient bird that died 110-million-years-ago is found perfectly preserved with an egg inside its body, dailymail.co.uk, 20 Mar 2019.

Ezt a cikket az angol Creation 41(3) számából fordítottuk.
Hasonló cikkekért rendelj a magazinokból!
Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás

A hírlevél feliratkozási lehetőség weboldalunkon az alábbi gombra kattintva kényelmesen elérhető.HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS OLDAL

Sikeres feliratkozás.

Pin It on Pinterest

Share This