Ezt a cikket az angol Creation 40(4) számából fordítottuk.
Hasonló cikkekért rendelj a magazinokból!

Salátaevő cápák

A cápákat legtöbben ragadozóknak – húsevőknek – tartják. Mostanáig nem volt ez alól kivétel a kerekfejű pörölycápa sem (tudományos nevén Sphyrna tiburo). Mivel sekély vízben, a partokhoz közel él, úgy gondolták, hogy halakra, rákokra és garnélarákokra vadászik a tengerifű-mezőkön.

Csakhogy ezen cápák gyomortartalom-vizsgálata során kimutatták, hogy bőséges mennyiségű tengerifüvet is fogyasztanak – különösen a fiatal cápák, amelyek gyomra akár 62% növényi eredetű tápanyagot tartalmaz.

A kerekfejű pörölycápák számára a tengerifű-fogyasztás jelentős táplálkozási előnnyel jár

A kutatók folytatták a vizsgálódást, mivel nem volt egyértelmű, hogy a tengerifűevés véletlenszerű vagy szándékos volt-e. Sőt, afelől sem voltak meggyőződve, hogy a kerekfejű pörölycápa képes-e egyáltalán a tengerifű tápanyagtartalmát hasznosítani a ragadozó ősökre jellemző bélrendszerében, ami túlságosan rövid ahhoz, hogy meg tudja emészteni vele a növényi rostokat. A vizsgálat során az egyedeket három hétig fogságban tartották: napi étrendjük 10%-ban tintahalból, 90%-ban pedig tengerifűből állt, ez utóbbi jól nyomon követhető szénizotópot ( 13 C) tartalmaz. A vizsgálatba bevont cápák mindegyike gyarapodott, és a tengerifüvet legalább 50%-ban megemésztették. A kutatók megfigyelték egy cellulózlebontó enzim hirtelen aktivitásnövekedését is – ez az enzim vélhetőleg egy olyan hasznos mikrobához köthető, amely a cápa bélrendszerében található.

A kutatók szerint ezek az eredmények egyértelműen azt bizonyítják, hogy a kerekfejű pörölycápák számára a tengerifű-fogyasztás jelentős táplálkozási előnnyel jár, pedig „ezen állatokról korábban úgy vélték, hogy kizárólag ragadozók”. 1

A Science magazin a felfedezést közzé tevő cikkében a kerekfejű pörölycápát „a világ első salátaevő cápájának” nevezte. Némelyek talán vitatnák ezt a kijelentést, hiszen már régen megfigyelték, hogy vadon élő dajkacápák algát legelnek. Szintén korábbi példa erre a Florence nevű, fogságban élő dajkacápa, amely egy korábbi horgászhorog-okozta sérülés miatt nem fogyaszt húst, csupán brokkolit, káposztát és más zöldségeket. 3,4

De ne gondoljuk, hogy ezek bármelyike a világ első salátaevő cápája lenne! Ez a megtisztelő cím a valaha létező legelső cápákat illeti, amelyek 100%-ban vegetáriániusok voltak, és Isten kb. 6000 évvel ezelőtt, a teremtés ötödik napján teremtette őket! A ma élő salátaevő cápák arra emlékeztetnek bennünket, hogy őseik eredetileg növényevők voltak, nem pedig ragadozók; még ha mai, bűneset utáni világunkban más „vegetáriánus ragadozó” társaikkal együtt ki is egészítik húsfehérjével az étrendjüket.

Angol forrás: Creation 40(4)

Fordította: Balogh István

Lektorálták: Klement Edina és Sebestyénné Preska Ágnes

DAVID CATCHPOOLE, B.Ag.Sc.(Hons.), PhD

Kutatóként és természettudományi oktatóként dolgozott a növényélettan területén. A Creation Ministries International kutatója, előadója és írója. Ld. még angol nyelven: creation.com/catchpoole

Hivatkozások és megjegyzések

1. Leigh, S., Papastamatiou, Y., and German, D., Omnivorous sharks? An analysis of bonnethead shark digestive physiology provides evidence for seagrass digestion and assimilation, sicb.org, Society for Integrative and Comparative Biology—Annual Meeting 2018, Abstract 109-1, 7 January 2018.

2. Pennisi, E., Meet the world’s first salad-eating shark, sciencemag.org, 7 January 2018 | doi:10.1126/science.aas9301.

3. Wrenn, E., Meet Florence, the world’s first vegetarian shark who prefers celery sticks and cucumber to fish, dailymail.co.uk, 18 May 2012.

4. Catchpoole, D., Vegetarian shark—The nurse shark that uses her razor-sharp, serrated teeth to pulp broccoli and cabbage, celery and lettuce, Creation 36(2):15, 2014; creation.com/vegetarian-shark.

 

A világszerte közkedvelt Kérdések a kezdethez (Batten – Ham – Sarfati – Wieland) című könyvből megtudhatod, hogy miért és hogyan változott meg a bűneset után olyan sok minden, például az állatok táplálkozási szokásai is. Töltsd le a könyvet INNEN!

Ezt a cikket az angol Creation 40(4) számából fordítottuk.
Hasonló cikkekért rendelj a magazinokból!
Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás

A hírlevél feliratkozási lehetőség weboldalunkon az alábbi gombra kattintva kényelmesen elérhető.HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS OLDAL

Sikeres feliratkozás.

Pin It on Pinterest

Share This