Dr. Tas Walker PhD

Hogyan zajlik a kormeghatározás?

A közvélemény szerint a radioaktív kormeghatározás bizonyítja, hogy a világ többmilliárd éves. Talán sokan láttak olyan lenyűgöző eszközöket, amivel a tudósok dolgoznak. És bár nem tudjuk, hogyan is jutnak el a végeredményhez, egy tudóst soha nem kérdőjelezünk meg.
Tehát amikor azt hallják, hogy a Biblia leírása szerint Isten mintegy hatezer évvel ezelőtt hat nap alatt teremtette a világot, képtelenségnek tartják. Utánajárás nélkül feltételezik, hogy ez az egész nyugati kultúrát megalapozó könyv csupán a tudományos kor előtti nomádok zagyvasága. Rántsuk le a leplet arról, hogyan is működik valójában a tudományos kormeghatározás!

Egy üveg mérőhenger segítségével szemléltettem egyszer a diákoknak a kormeghatározás folyamatát. Mutattam nekik egy ábrát, amin víz csepeg egy csapból a mérőhengerbe. Egyértelműen látszott rajta, hogy a henger pontosan 300 ml vizet tartalmaz, és a víz 50 ml/h sebességgel csöpög.

– Mióta csöpög a víz a mérőhengerbe? – kérdeztem őket.
– Hat órája – kiáltott fel valaki azonnal.
– Rendben. Hogyan számolta ki?
– Elosztottam a hengerben levő víz mennyiségét (300 ml) a sebességgel (50 ml/h).
– Nagyszerű! – mondtam. – Látják, milyen egyszerű valaminek a korát tudományosan meghatározni? A tudósok által alkalmazott kormeghatározási módszerek is pontosan így működnek. Magukban foglalják olyan dolgok megmérését, amelyek idővel változnak.

A hallgatók fellélegeztek, amikor látták, hogy a kormeghatározás tudománya nem is olyan bonyolult. De aztán sikerült meglepnem őket:

– Csak az a baj, hogy nem hat óra a helyes válasz!

Zavartan és hitetlenkedve néztek rám.

– Én végeztem el a kísérletet, ezért meg tudom mondani, hogy a víz csupán egy órája csöpög. Vajon mi történt?

Kellett egy kis idő, hogy lecsillapodjanak a kedélyek. Aztán valaki felkiáltott:

– Korábban gyorsabban csöpögött a csap?
– Jó kérdés! – mondtam.
– A mérőhenger már majdnem tele volt, amikor a kísérlet elkezdődött? – kiáltott valaki más.
– Ez is jó gondolat… De ugye látják, mit tesznek most tulajdonképpen? – kérdeztem. – Feltételezéseket vonnak le a múltról ahhoz, hogy kiszámítsák valaminek a korát. Lehetetlen anélkül megállapítani valaminek a korát, hogy hipotéziseket fogalmaznánk meg. Ön természetesnek vette, hogy a sebesség végig 50 ml/h volt, és hogy a henger a kísérlet kezdetén üres volt. Ezen feltevések alapján a kiszámított idő 6 óra.

Bólintottak.

– Teljesen meg voltak elégedve ezzel a magyarázattal – folytattam. – Egyikőjük sem kérdőjelezte meg.
Mindenki egyetértett.
– De észrevették-e, hogy mit tettek, miután elmondtam Önöknek a helyes választ? Gyorsan megváltoztatták a feltevéseiket a múltról, hogy összhangban legyenek azzal a korral, amit én mondtam. Pontosan ilyen az összes tudományos kormeghatározási módszer. A kutatóknak az idő kiszámításához először hipotéziseket kell felállítaniuk. Ha az eredmény jónak tűnik, örömmel elfogadják. Ha viszont nem egyeztethető össze a többi információval, akkor megváltoztatják a hipotézist úgy, hogy a válasszal összhangban legyen. Nem számít, hogy az így kiszámított kor túl kevés vagy túl sok. A kutatók mindig rengeteg hipotézisből válogathatnak, amelyeket tetszés szerint megváltoztathatnak az ellentmondásmentes válaszok érdekében.

Mindenki előtt letisztult a kép. A hallgatóságom egy rövid, velős példa segítségével megérthette a kormeghatározás mibenlétét, vagyis hogy a tudományos kormeghatározás nem mérés, hanem feltételezés.

További olvasnivaló:
Angolul érdemes még olvasni a témában a szerzőtől: Walker, T.: The way it really is: little-known facts about radiometric dating, Creation 24(4);20-23, 2002; creation.com/dating-reality

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

A KBS tufa elnevezésű észak-afrikai vulkanikus hamuréteg azért nevezetes, mert emberi maradványokat találtak a közelében.1 Fitch és Miller határozta meg a korát elsőként, kálium-argon módszerrel. Az általuk kimutott kor 212-230 millió év volt, ám ez nem egyezett a hamurétegben talált maradványok (elefánt, disznó, majom és szerszámok) állítólagos korával. Így elvetették ezt az eredményt, mondva, hogy a mintának túl magas volt az argonszennyezettsége.2

Később „megbízható módon” megállapították új földpát és tajtékkő minták segítségével, hogy a tufa 2,61 millió éves. Ez a kor már megfelelt az elvárásaiknak.

Másik két vizsgálattal (paleomágneses és maghasadásos vizsgálati módszerekkel) is megerősítették az eredményt, amely széles körben elfogadottá vált.

Ezt követően Richard Leakey talált egy koponyát a KBS tufa alatt. Az NKM-ER 1470 elnevezést kapta. Túlságosan mainak tűnt ahhoz, hogy 3 millió éves legyen.

Ezért Curtis és kutatócsapata újabb, megfontoltan kiválasztott tajtékkő és földpát minták alapján felülvizsgálta a KBS tufa korát, és az eredményük 1,82 millió év lett. Ez a meghatározás jobban összeegyeztethető volt a modern koponya kinézetével.3

Más tudósok paleomágneses és maghasadásos vizsgálatai is a fiatalabb kort támasztották alá. Így 1980-ra végre egységes álláspont született a KBS tufa korával kapcsolatban, és ez vált végül általánosan elfogadottá.

Ez a történet is szemlélteti, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem a kormeghatározási módszerek az elsődleges eszközök arra, hogy valaminek a korát megállapítsák. Nem tudnak pusztán a tényekből kiindulva objektív eredményeket hozni. A kormeghatározási módszerek nem önmagukban, hanem a tudomány által elfogadott rendszerekhez illeszkedve határozzák meg az egyes tárgyak korát. Ezért eredményeiket mindig úgy alakítják, hogy az összhangban legyen az evolúcióra épített geológiatudománnyal és más fosszíliákkal.

A tanúvallomások jelentősége

Ne vesd el a Biblia tanítását csak azért, mert számos tudós azt állítja, hogy a világ többmilliárd éves! Ez az ő véleményük. Te is láthattad, hogy működik ez: nem mérték meg az eltelt időt. Egyszerűen úgy válogatták meg az eredményeket, hogy a világ keletkezésével kapcsolatos, általuk képviselt nézettel összhangban legyenek.

Józan paraszti ésszel is belátható, hogy a szemtanúk vallomása az egyetlen biztos forrás ahhoz, hogy valaminek a korát megtudjuk. A születésünk időpontját is a jelenlévő tanúk állítása alapján dokumentálták. A Biblia is ezt nyújtja számunkra: szemtanúk beszámolóját olvashatjuk benne arról, hogy mi történt a múltban.

A Biblia nem csupán hiteles történelemkönyv. Sokkal több annál. Azt is leírja,

  • hogy Isten a teremtő
  • hogy honnan jöttünk, vagyis hogy Isten megteremtette az első férfit és nőt, akiktől mindnyájan származunk,
  • hogy mi a problémánk – az, hogy bűnösök vagyunk, ezért elszakadtunk Istentől,
  • és hogy mi a megoldás a problémánkra. Az, hogy elfogadjuk Jézus Krisztus ajándékát, a megváltást.

 

Hivatkozások:
1. további információ: Lubenow, M. L., The pigs took it all, Creation 17(3):36-38, 1995; creation.com/pigstook.
2. Fitch, F. J., and Miller, J. A., Radioisotopic age determinations of Lake Rudolf artifact site, Nature 226(5242):226-228, 1970.
3. Curtis, G: H., et al., Age of KBS Tuff in Koobi Fora Formation, East Rudolf, Kenya, Nature 258:395-398, 4 December 1975.

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás

A hírlevél feliratkozási lehetőség weboldalunkon az alábbi gombra kattintva kényelmesen elérhető.HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS OLDAL

Sikeres feliratkozás.

Pin It on Pinterest

Share This