Ezt a cikket az angol Creation 41(2) számából fordítottuk.
Hasonló cikkekért rendelj a magazinokból!

A legfürgébb állati testrész: a hangya-állkapocs

Néhány apró állat elképesztően gyors mozgásokra képes; mint pl. a lenyűgöző sáskarák, ami képes apró darabokra törni az akváriumok falát1. Csakhogy az izmok nem képesek ilyen gyors mozgásra. A nagy sebességet egy katapult mechanizmus eredményezi: az izmok egy rugalmas anyagban hatalmas mennyiségű energiát halmoznak fel, melyet az állat egy „zsilip” segítségével képes hirtelen felszabadítani. Mindehhez finom koordinációra van szükség.

Ámde a drakulahangya (Mystrium camillae) állkapcsának sebessége és gyorsulása még a sáskarákot is felülmúlja. A fent említett ruganyos anyag és a „zsilip” a hangya állkapcsában található meg. Az állat úgy összeszorítja a két állkapcsát, hogy azok összecsattannak, ahhoz hasonlóan, mint ahogyan mi az ujjunkkal csettintünk. Ám még ennél is sokkal gyorsabban: a csettintés kevesebb mint 23 ezredmásodperc alatt végbemegy, 90 m/s-os végsebességgel. Gyorsulási ereje meghökkentő – 1 millió g felett van! Összehasonlításképpen: 1 g gyorsulás alakul ki a Föld tömegvonzásának következtében, és egy képzett űrhajós 10 g-nél eszméletét veszti.

Kivonat: Larabeem F.J., Smith, A.S., and Suarez, A.V., Snap-jaw morphology is specialized for high-speed power amplification in the Dracula ant, Mystrium camillae, Royal Society Open Science, 12 December 2018 | doi:10.1098/rsos.181447.

 

Angol forrás: Creation 41(2)

Fordította: Balogh István

Lektorálták: dr. Perjési Eszter és Sebestyénné Preska Ágnes

Hivatkozások és megjegyzések

  1.  Creation 30(2):12-13,2008; creation.com/shrimpy-superboxer

Ezt a cikket az angol Creation 41(4) számából fordítottuk.
Hasonló cikkekért rendelj a magazinokból!
Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás

A hírlevél feliratkozási lehetőség weboldalunkon az alábbi gombra kattintva kényelmesen elérhető.HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS OLDAL

Sikeres feliratkozás.

Pin It on Pinterest

Share This