Ezt a cikket az angol Creation 41(2) számából fordítottuk.
Hasonló cikkekért rendelj a magazinokból!

Diplodocus dinó

TÉVES evolúciós kor- és helymeghatározás

Angol és kínai paleontológusok kutatócsoportja egy új dinoszaurusz fajt fedezett fel az észak-nyugat kínai Ninghszia-Huj Autonóm Területén található Lingwu városában.1

Az új faj a Lingwulong shenqi nevet kapta, ami magyarul azt jelenti: Lingwu csodálatos sárkánya (shénqí 神奇 = csodálatos, bűvös; lóng 龙 = sárkány). 7-10 fiatal és felnőtt egyed – fosszíliákban megőrződött – csontváz maradványaiból rekonstruálták. Az ezen eredményeket elsőként publikáló Dr. Xú Xīng (徐星, szül.1969.) több dinoszauruszt nevezett el, mint az összes többi ma élő paleontológus.

A nemrég felfedezett faj a hosszú nyakkal és farokkal rendelkező dinoszauruszokhoz, a Földön valaha élt leghatalmasabb teremtményekhez, a Sauropodákhoz tartozik. Ez a faj nem a legnagyobbak közül való, és a nyaka is rövidebb volt, így „csupán” 11-17 méter magas lehetett.2 Az evolúciós alapú kormeghatározás szerint a középső jura korszakban, 174 millió évvel ezelőtt élt.

A nemrég felfedezett faj a hosszú nyakkal és farokkal rendelkező dinoszauruszokhoz, a Földön valaha élt leghatalmasabb teremtményekhez, a Sauropodákhoz tartozik.

Rossz időben

A kormeghatározás maguknak a felfedezőknek is sok fejtörést okozott: az evolúciós terminológia szerint a Sauropodák egyik „igen fejlett” csoportjához, a Neosauropodákhoz (az Új-Sauropodákhoz) tartozott —, de többmillió évvel korábbra „datálták”, mint amikor feltételezésük szerint az ilyen Sauropodák kifejlődtek. Sőt, a Diplodocushoz hasonlóan a Diplodocoidea dinoszauruszok közé sorolták számos „származtatott” (fejlettebbnek vélt) tulajdonsága alapján. A teremtéselmélet hívei úgy vélik, hogy a Diplodocus és a Lingwulong a Diplodocoideaként megteremtett nem számos variációja közül való, ahogy az Apatosaurus és a Seismosaurus is.

Az evolúciós elmélet számára problémát jelent, hogy ilyen teremtmények kifejlődéséhez „számos különféle fejlett Sauropodának már 15 millió évvel korábban kellett volna léteznie” — fogalmazta meg a tanulmány társszerzője, Dr. Paul Upchurch professzor.3 A fosszilis leletekben azonban nem találhatók ilyen teremtmények.

Rossz helyen

További problémát vet fel, hogy a lassú és fokozatos kontinensvándorlás elméletének fényében nem a megfelelő helyen találták ezeket a maradványokat. Dr. Xú Xīng szavaival élve: „A Diplodocus-szerű Neosauropodákról azt gondolták, hogy nem juthattak el Kelet-Ázsiába, mivel ezt a területet a jura időszakbeli tengeri utak elzárták a világ többi részétől. Így Kínában egy jellegzetes és különálló dinoszaurusz fauna fejlődött ki.”2

Bárki számára, aki látott valaha „kínai dinoszaurusz” kiállítást, egyértelmű, hogy miért tartja a tudós jellegzetesnek a kínai dinoszauroszokat, mint például az igen hosszú nyakkal rendelkező Mamenchisaurust is.

Kivételt képező fosszíliák

A teremtéselméletet valló Ken Ham-mel folytatott vitájában4 az evolucionista Bill Nye (akit egy gyermekeknek szóló tévéműsorban Tudós Kölyökként ismertek) ellentmondást nem tűrően állította, hogy az evolúció vonatkozásában nincs olyan, hogy kivételt képező megkövesedett maradvány. Csakhogy ez nem így van. Számos ellenpéldát hozhatunk fel,5 egy közülük a Lingwulong. Ám amíg a Nye-hez hasonló evolucionisták azt állítják, hogy az időben nem behatárolható fosszíliák gondot jelentenek, mások csak tovább toldozzák-foldozzák az elméleteiket.

Dr. Xú Xīng például így fogalmaz: „Mindazonáltal a Lingwulong megmutatja, hogy ezek a Diplodocus-féle Sauropodák mégiscsak jelen voltak, és ez arra utal, hogy Kelet-Ázsia mégsem volt annyira elszigetelt”, mint ahogyan a paleontológusok eddig gondolták.2 Ugyanígy, még ha élő dinoszauruszt találnánk is, habár mára majdnem biztosan kihaltak,6 az evolucionisták arra is találnának az elméletükhöz illeszkedő magyarázatot.

Pénzérmés hasonlattal élve úgy fest a dolog, hogy mindegy, mit dobsz, mert ha fej, akkor az evolúció nyert, ha írás, akkor a teremtés vesztett.

 

 Angol forrás: Creation (41/2)

Fordította: dr. Nagy László

Lektorálták: Sebestyénné Preska Ágnes és Királyné Lilla


JONATHAN SARFATI B.Sc.(Hons.), Ph.D., F.M.

Dr. Jonathan Sarfati fizikai kémiából szerezte PhD fokozatát a Victoria Egyetemen (Új-Zéland, Wellington). Számos könyvet ő írt a teremtéselméletről szóló legismertebbek közül. Korábban Új-Zéland sakkbajnoka, ma a Creation Ministries International szervezetének egyik meghatározó egyénisége (1996-2010 között Ausztráliában, majd Atlantában). ld. creation.com/sarfati

Hivatkozások és megjegyzések:

1. Xu Xing: A new Middle Jurassic diplodocoid suggests an earlier dispersal and diversification of sauropod dinosaurs, Nature Communications 9:2700, 24 July 2018 | doi:10.1038/s41467-018-05128-1.

2. Fortin, J., ‘Amazing Dragon’ discovery in China reshapes history of dinosaurs’ evolution, New York Times, 26 July 2018.

3. University College London, New dinosaur found in the wrong place, at the wrong time, sciencedaily.com, 1 August 2018.

4. Cosner, L. – Gillis, S. – Halley, K., Clash over worldviews: An analysis of the Ham/Nye debate, creation.com/nye, February 2014.

5. Bates, G. – Cosner, L., Are there out-of-sequence fossils that are problematic for evolution? creation.com/fossilorder, 17 April 2014.

6. Carter, R. – Sarfati, J. – Bates, G., Dinosaurs are almost certainly extinct: It is time to let go of the idea of ‘living dinosaurs’, creation.com/dinos-extinct, 22 February 2018.

Ezt a cikket az angol Creation 41(2) számából fordítottuk.
Hasonló cikkekért rendelj a magazinokból!
Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás

A hírlevél feliratkozási lehetőség weboldalunkon az alábbi gombra kattintva kényelmesen elérhető.HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS OLDAL

Sikeres feliratkozás.

Pin It on Pinterest

Share This